Gastouder worden?

Leuk dat je erover nadenkt om gastouder te worden! Als gastouder dien je te beschikken over een diploma. Je kunt hiervoor ook vrijstelling krijgen. De overheid heeft een lijst met vrijgestelde diploma’s opgesteld. Mocht je al over één van deze diploma’s beschikken, dan kun je direct aan het werk als gastouder. Je hebt dan nog wel een VOG verklaring en een EHBO nodig. De VOG vragen wij voor je aan en mocht het nodig zijn dan kun je mogelijk aansluiten bij één van onze gratis EHBO cursussen. 

Direct aanmelden

Gastouder worden aan huis

Gastouders moeten aan verschillende eisen voldoen. Bent u gastouder, dan moet u geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Ook moet u het juiste diploma of certificaat hebben. De locatie(s) waar u gastouder bent, moet voldoen aan de eisen. Alleen als u geregistreerd staat in het LRKP hebben uw vraagouder recht op kindertoeslag.

Gastouders mogen maar een beperkt aantal kinderen opvangen. Zij dienen in het urenregistratiesysteem onder het kopje bezetting de dagdelen te noteren waarop de kinderen opgevangen worden. Deze dagdelen dienen overeen te komen met de bezetting in de praktijk. Kinderen van andere bureaus worden ook in dit overzicht genoteerd. Met dit overzicht kan de gastouder altijd aantonen dat ze niet meer kinderen opvangt dan het toegestane aantal kinderen (zie hiervoor onze brochure).

Verdiensten gastouder worden

Werken met kinderen is leuk en het werk als gastouder geeft veel voldoening. Maar als je bedenkt welke verantwoordelijkheid je als gastouder hebt dan is het niet meer dan redelijk dat je als gastouder een goede prijs voor je werkzaamheden ontvangt. Door onze lage bemiddelingskosten kan een gastouder een goede uurprijs ontvangen. Daarnaast zorgen wij er voor dat je uurprijs jaarlijks verhoogd wordt. Dit wordt contractueel vastgelegd. Zo heb je daar als gastouder zelf geen omkijken naar en kun je tevreden zijn met het werk én met de verdiensten. Voor de gastouder en het opvangkind hebben we daarnaast ook een WA verzekering afgesloten.

Scholing gastouder worden

De opleiding om gastouder te worden wordt verzorgd door ROC Rivor diplomaroute. Zoals gezegd: `werken met kinderen is leuk maar is ook verantwoordelijk werk’. Daarom worden er behoorlijk wat eisen gesteld aan het werk van gastouders, onder andere een diploma op mbo-niveau 2. Wanneer je over voldoende praktijkervaring beschikt, kun je met deze diplomaroute het vereiste diploma behalen. Via de diplomaroute bij ROC River kun je direct je gastouderdiploma halen.

Direct aanmelden

Themabijeenkomsten gastouders

Om gastouders de mogelijkheid te bieden zich te blijven ontwikkelen organiseren wij regelmatig themabijeenkomsten waarbij een inhoudelijk thema centraal staat. Dit kunnen pedagogische onderwerpen zijn zoals “omgaan met drukke kinderen” ,`positieve communicatie met kinderen” of bijv.  ”de ontwikkeling van het babybrein’. En meerdere gastouders hebben de cursus oog voor interactie gevolgd. Deze cursus geven wij bij voldoende belangstelling. Maar we doen ook leuke dingen samen en streven er naar om een variatie aan themabijeenkomsten te organiseren.

EHBO voor gastouders

Wil jij gastouder worden? Jaarlijks krijg je dan de herhalingscursus EHBO via onze EHBO-instructeur. Via de e-module “Acute zorg bij kinderen” van Nikta en de EHBO praktijkdag voldoen deze EHBO diploma’s aan de wettelijke eisen voor gastouders. De instructeur is Nikta-gecertificeerd, afgestudeerd in verpleegwetenschappen en werkt al meer dan 20 jaar als hoofdverpleegkundige op verschillende intensive cares (waaronder de kinder-ic). De themabijeenkomsten en de herhalingscursussen EHBO zijn gratis.

Ons pedagogisch beleid

Wij vragen aan onze gastouders om ons Pedagogisch beleid, welke zij tijdens de intake ontvangen en het ‘protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ voorafgaand aan de opvang te lezen.  Gastouders ontvangen beide stukken tijdens het intakegesprek. In het pedagogisch beleidsplan lees je waar gastouderbureau SharedCare voor staat. Ook lees je wat onze visie is op een kwalitatief goede gastouderopvang. Tevens kun je hier onze inspectierapporten lezen.

Direct aanmelden

Protocol Kindermishandeling

Het protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag beschrijft wat de verantwoordelijkheden zijn van de gastouder, de ouder en het gastouderbureau bij een vermoeden van kindermishandeling. Op de Sociale kaart staan de hulpverleningsinstanties die je bij vermoedens van kindermishandeling kunnen ondersteunen. Het is belangrijk dat iedereen die met kinderen werkt weet dat hij/zij een zorgplicht heeft als het om kindermishandeling gaat. Natuurlijk sta je er in zulke situaties niet alleen voor. Het gastouderbureau is er voor je en zoekt samen met jou en de ouders naar een oplossing. Wij ondersteunen gastouders in het contact met ouders en instanties en indien nodig schakelen we in overleg met alle partijen hulpverlening in. Lees ook het artikel over signalen uit de praktijk. Bij gastouderbureau kun je op ieder gewenst moment gratis een e-learning volgen over het werken met de meldcode. De cursus meldcode mania van kinderwijstv hebben bijna alle gastouders van GOB SharedCare in 2024 afgerond.

Gastouder worden? Wij nemen contact met je op!

Wil je meer weten over gastouder worden, of heb je een andere vraag over ons gastouderbureau?
Stuur ons een bericht via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Alle velden zijn verplichte velden

Heb je een korte vraag dan kun je ons ook een SMS of Whatsapp bericht sturen op nummer: 06-34034247

Contact