gastouders van SharedCare

Activiteiten van gastouderbureau SharedCare

Op 30 mei 2023 heeft Petra Nell een workshop gegeven over baby- en kindergebaren.

De workshop was een korte introductie over baby- en kindergebaren, met basistheorie over de ontwikkeling (spraak-, taal-, motoriek- en breinontwikkeling) van jonge kinderen. De theorie werd verhalend gebracht en onderbouwd met filmpjes. Naast de basiskennis over de ontwikkeling van jonge kinderen leerden de deelnemers hoe zij contact kunnen maken volgens drie eenvoudige stappen. Door onder andere oog te hebben voor de non-verbale taal van jonge kinderen. Er werden 12 gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal) aangeboden die gastouders de volgende dag gelijk konden toepassen.

baby en kindergebaren

Contact in beeld

De themabijeenkomst die eind 2022 plaatsvond werd verzorgd door Jessica Boerema van trainingspraktijk Contact in Beeld. Zij vertelde over mogelijke oorzaken van moeilijk eetgedrag zijn. Ze gaf eveneens tips hoe je kunt reageren op de veel voorkomende opmerkingen als: “Dat lust ik niet!” of “Mijn buik zit al vol!”.

Dat lust ik niet!Jessica werkt met videobeelden uit de praktijk waarbij ze gastouders laat zien welke effecten onze communicatie heeft op ‘de moeilijke eter’.Door de videofragmenten beeld voor beeld te analyseren, wordt er ingezoomd op de boodschap van een (niet) etend kind. Gastouders leren kijken naar de positieve (en negatieve) effecten van communicatie waardoor ze inzicht krijgen in het gedrag van de kieskeurige eter.…. Maw. hoé krijg je de sfeer aan tafel gezellig en zorg je ervoor dat je kind kan ontspannen als hij zijn eten voorgeschoteld krijgt? Ontspanning is namelijk een belangrijke voorwaarde om te willen eten. Daarnaast maakte ze gebruik van ‘De vier bouwstenen van goed contact

De themabijeenkomsten werden door de gastouders als leerzaam en boeiend ervaren.

Intervisie

Er vinden daarnaast regelmatig intervisiebijeenkomsten plaats. Soms worden deze begeleid door een pedagogisch coach. Gastouders kunnen daarbij hun eigen inbreng onder supervisie van opvoedcoach Anneke de Boer van Bureau ‘’opvoeden in no nonsense stijl’ bespreken.

E-learning

Last bus not least mogen alle gastouders die aangesloten zijn bij SharedCare gebruik maken van de mogelijkheid om een e-learning module uit te kiezen bij KNGO kinderwijstv en Vyvoj (voorheen de gastouderacademie).  Ook wordt de “online module Dustin babytaal’’ aan gastouders aangeboden. In december 2023 en januari 2024 hebben bijna alle gastouders van GOB SharedCare de “meldcode mania van kinderwijstv” gevolgd. Daarin kwamen onderstaande onderwerpen aan de orde:

        Meldcode A: Werken met de meldcode kindermishandeling.
·       Meldcode B: Signaleren, rapporteren en in gesprek gaan.
·       Meldcode D: weerbaarheid van kinderen versterken.

 

In 2024 kunnen alle gastouders van GOB SharedCare verschillende e-learnings volgen waaronder de babyscholing over het belang van veilige en stabiele hechting in de eerste levensjaren. .