PROTOCOL ROOKMELDERS

Waar moeten de rookmelders geplaats worden?

  • Op iedere verdieping dient tenminste 1 rookmelder geplaats te worden.
  • In iedere verkeersruimte dient een rookmelder aangebracht te worden. Verkeersruimten zijn primair de gangen en de overloop. (In de wereld van de brandveiligheid spreekt men van verkeersruimten en verblijfsruimten. Verkeersruimten zijn ruimtes zoals de gang en de overloop maar als je bijv. vanuit de slaapkamer door de woonkamer moet om buiten te komen dan is de woonkamer ook een verkeersruimte of als je bijv. vanuit de keuken door de bijkeuken loopt om buiten te komen dan is de bijkeuken ook een verkeersruimte).
  • Een rookmelder moet altijd aan het plafond en in het midden van de ruimte geplaatst worden.
  • Rookmelders mogen niet worden geplaatst in een ruimte waar een verhoogde luchtvochtigheid of veel waterdamp kan ontstaan, zoals de badkamer, douche of nabij een kooktoestel.
  • Hoeveel rookmelders geplaatst moeten worden is afhankelijk van de lengte van de vluchtweg. Is deze korter dan 15 m dan moet in de ruimte waardoor de vluchtweg loopt een rookmelder worden aangebracht. Is de langste vluchtweg langer dan 15 m dan moet in elke ruimte een rookmelder worden aangebracht met uitzondering van het toilet en de badkamer.

Waarom moet ik een rookmelder schoonmaken? In de rookmelder zit een lichtbron. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord. Dit wordt door de melder waargenomen, waarna het alarm afgaat. Als zich te veel stof ophoopt in de melder kan de lichtbron zijn werk niet meer goed doen. Daarom raden we aan de melder een keer per jaar stofvrij te maken. Een mooi moment is als u de batterij vervangt.? Waarom moet een rookmelder aan het plafond worden bevestigd? Rook is lichter dan lucht en stijgt dus op. Een ruimte wordt dan ook van boven naar onder gevuld met rook. Aan het plafond wordt de rook dus het eerste opgemerkt.

De beste plek:

1 in de gang of ruimte tussen keuken en woonkamer

2 op elke verdieping in huis

3 altijd aan het plafond

4 en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek

Niet:

  1. in de keuken of de badkamer
  2. in de garage
  3. bij een ventilator of ventilatieopening
  4. boven de verwarming
  5. op tochtige plekken

U heeft dan veel kans op vals alarm. Of uw rookmelder gaat kapot doordat er te veel stof in komt.

Soorten rookmelders

Het meest gebruikte type rookmelder is de optische melder. Deze melder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Kies niet voor een combimelder: in een combimelder zijn een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één apparaat gevoegd. De reden voor dit advies is gebaseerd op het feit dat een koolmonoxidemelder op een andere locatie geplaatst dient te worden dan een rookmelder. Kies ervoor om zowel aparte rookmelders te plaatsen én aparte koolmonoxidemelders, conform de daarbij meegeleverde installatievoorschriften. Plaatst u meerdere rookmelders? Gebruik dan het liefst rookmelders die u met elkaar kunt verbinden. Gaat er één melder af, dan gaan de andere ook.

TIP: Test uw rookmelder regelmatig!

Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo’n tien jaar mee. Test regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als u de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet u altijd wanneer hij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoort u elke minuut een hard piepsignaal. Er zijn sinds kort ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Informeer er naar bij de brandweerkazerne of bouwmarkt bij u in de buurt.

Op deze site en op deze site vindt u meer informatie over brandveiligheid & rookmelders binnen de gastouderopvang.