Gastouder smaakontwikkeling kind

Training `Een gezonde start’ voor gastouders

Zo heet de training die ontwikkelt is door het Nederlands Jeugdinstituut, Pharos, het RIVM ,TNO, VeiligheidNL en het voedingscentrum. Als houder van SharedCare heb ik in 2020 de train de trainer `coach gezonde kinderopvang gedaan. Ook voor de gastouders was er een online module ontwikkelt `de gezonde gastouder‘.

Vijftien september j.l. was de opfriscursus de train de trainer `coach gezond kinderopvang’. Veel van de laatste inzichten rondom gezonde voeding en de verschillende werkvormen waren al weer aardig weggezakt. Het is belangrijk om gastouders zo goed mogelijk te ondersteunen bij het creëren van een gezonde opvangplek en het was goed mij te realiseren dat de cursus niet alleen over gezond voeding voor jonge kinderen gaat. Het ging ook over hun sociale en emotionele ontwikkeling, het dagritme, media-opvoeding, de seksuele ontwikkeling,  emotionele en fysieke veiligheid en bewegen. Uit internationaal onderzoek blijkt o.a. dat kinderen tegenwoordig veel minder bewegen. Daardoor ontwikkelen zij hun balans en motorische vaardigheden minder goed. Ook schatten zij risico’s minder goed in. Je leert als gastouder tijdens de cursus “Een Gezonde Gastouder’’ wat risicovol spelen is en welke beweegactiviteiten gastouders daarvoor aan kunnen bieden.

 

Workshop Kind en Voeding

Na het volgen van de train de trainer heeft gastouderbureau SharedCare diëtiste en voedingsdeskundige Ella van der Aa gevraagd een online webinar te geven over gezonde voeding. In het webinar `kind en voeding‘ ging Ella dieper in op de betekenis van gezonde voeding in het leven van kinderen. Wat is gezonde voeding voor jonge kinderen en hoe bieden we het eten aan? Wat zijn de nieuwste inzichten en hoe gaan we om met de alom aanwezige lege calorieën. Hoe houden we rekening met wat kinderen graag eten en helpen we ze een brede smaak te ontwikkelen? Wat werkt en hoe pas je de opgedane inzichten in de praktijk toe. Ella heeft de meest interessante inzichten uit the cursus `Een gezonde start’ in haar webinar verwerkt.

 

Online Module “De gezonde Gastouder”

Ook kregen alle gastouders van SharedCare de online module “De Gezonde Gastouder’’ aangeboden. In deze cursus leer je o.a. hoe je kinderen kunnen helpen gezond te eten, hoe je gezond eten aan kunt bieden en hoe je hierover met ouders in gesprek kunt gaan. Ook hebben alle gastouders van SharedCare het `smaakspel‘ ontvangen zodat zij kinderen spelenderwijs kunnen laten kennis maken met eten.”

de gezonde gastouder

Online aanbod

Naast de themabijeenkomsten en webinars bieden we de volgende online cursussen aan gastouder aan. Alle gastouders van SharedCare hebben de mogelijkheid om gratis één van onderstaande modules te volgen via  https://vyvoj.nl/webwinkel/:

* Introductie in de gastouderopvang;

* Gastouder, veiligheid en gezondheid;

* Spel en speelgoed;

* Ontwikkeling 0 tot 12 jarigen;

* Module Interactievaardigheden 2020

Meldt je je aan als nieuwe gastouder dan krijg je het smaakspel gratis en kun je een keus maken uit één van de hierboven beschreven modules.