Jaarlijks biedt gastouderbureau SharedCare verschillende activiteiten aan. Dit jaar heeft Jessica Boerema van trainingspraktijk Contact in Beeld vertelt over de normale mogelijke oorzaken van moeilijk eetgedrag zijn. Ze geeft eveneens tips hoe je kunt reageren op de veel voorkomende opmerkingen als: “Dat lust ik niet!” of “Mijn buik zit al vol!” Jessica werkt met verschillende videobeelden uit de praktijk waarbij ze gastouders laat zien welke effecten onze communicatie heeft op ‘de moeilijke eter’.Daarnaast maakt ze gebruik van ‘De vier bouwstenen van goed contact

Door de videofragmenten beeld voor beeld te analyseren, in te zoomen op de boodschap van een (niet) etend kind en te kijken naar de positieve (en negatieve) effecten van communicatie kregen gastouders veel inzicht in de noden van een kieskeurige eter.…. Maw. hoé krijg je de sfeer aan tafel gezellig en zorg je ervoor dat je kind kan ontspannen als hij zijn eten voorgeschoteld krijgt? Ontspanning is namelijk een belangrijke voorwaarde om te willen eten.

Na de training hadden gastouders inzicht in:

  • De 4 bouwstenen van goed contact.
  • De invloed van stress op de ontwikkeling van een kind.
  • Het belang van het afnemen van een uitgebreide anamnese.
  • Hoe trauma rondom zwangerschap en geboorte invloed kan hebben op eetgedrag.
  • Specifieke weetjes over de ontwikkeling van moeilijke eters.
  • De lichaamstaal van een moeilijke eters.

Het webinar werd door de gastouders als leerzaam en boeiend ervaren. Ondanks dat de bijeenkomst online was, vond er over en weer veel interactie plaats.

Op 25-10-2022 is er een bijeenkomst geweest voor gastouders onder begeleiding van een pedagogisch coach. Gastouders konden daarbij een eigen inbreng onder supervisie van opvoedcoach Anneke de Boer van Bureau ‘’opvoeden in no nonsense stijl’ bespreken.

E-learning

Verder kunnen alle gastouders ook dit jaar weer gebruik maken van de mogelijkheid om een e-learning module uit te kiezen bij Vyvoj (voorheen de gastouderacademie).  Ook is de “online module Dustin babytaal’’ aan gastouders aangeboden.