Stop het coronavirus

Gastouderbureau SharedCare volgt het corona nieuws op de voet en bekijkt wat het voor (gast)ouders betekent. Wij houden alle informatie (van de rijksoverheid, de belastingdienst, de Branchevereniging voor gastouders St. Nysa en Kennisnetwerkgastouderopvang) bij  en proberen alle gastouders en ouders zo goed mogelijk te informeren. Wij informeren alle partijen uitgebreid over de regels binnen de gastouderopvang en over de financiële gevolgen voor ouders en gastouders (waaronder ook over de compensatie van de eigen bijdrage). Omdat de gastouderopvang na 11 mei 2020 weer open is gegaan, is het belangrijk dat alle gastouders en ouders kennis nemen van de laatste richtlijnen. Alleen als we ons houden aan de richtlijnen kunnen we het virus stoppen.

Via het Protocol_Kinderopvang versie_ zijn al onze gastouders geïnformeerd over de richtlijnen en de maatregelen die genomen moeten worden. Gastouders en ook de ouders van SharedCare zijn via de mail over deze richtlijnen geïnformeerd en houden zich zoveel mogelijk aan de voorschriften. Gastouders hebben ook een ”poster” ontvangen over het halen en brengen van de kinderen. Deze kunnen zij ophangen bij de voordeur. Natuurlijk is het met zeer jonge kinderen niet altijd mogelijk om de regel `halen en brengen bij de deur’ te hanteren. Ons advies is vooral te kijken naar wat we wel kunnen doen om te voorkomen dat het virus zich verspreid. U vindt hier de laatste informatiebrief van de GGD . Lees vooral ook de samenvatting van de richtlijnen van de GGD en het RIVM.  Met behulp van de beslisboom. kunnen ouders en gastouders eenvoudiger een keuze maken of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/gastouder mag.

Zorg dat kinderen en uzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.  Kinderen die verkoudheidsverschijnselen én koorts hebben moeten thuis blijven. Dat geldt voor kinderen maar natuurlijk ook voor ouders, gastouders en hun huisgenoten. Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes als u moet hoesten of niezen, en gooi ze direct weg. Schud geen handen en pas verder de hygiëneregels over het handen wassen, hoesten en niezen, desinfecteren en schoonmaken goed toe. Deze kunt u terugvinden in de ‘Hygiënerichtlijn voor de kinderopvang. 

Welke extra maatregelen kan ik als gastouder nemen?                        

Laat iedereen direct bij binnenkomst de handen wassen met water en zeep. Zowel volwassenen als kinderen. Laat de kinderen naast de vaste momenten (voor het eten, na het toilet, na het buitenspelen en bij zichtbaar vieze handen) tussendoor extra hun handen wassen. Als het bij (zeer) kleine kinderen onhandig is om de handen te wassen met water en zeep, kan er ook gebruik worden gemaakt van hygiënedoekjes of desinfecterende handgel. Was de handen op de juiste manier!

 

Onderlinge afstand

Het RIVM adviseert om voldoende afstand ( 1,5 meter) te houden om uzelf en anderen te beschermen. Ook voor kinderen is deze afstand belangrijk, al is dit natuurlijk bij jonge kinderen niet mogelijk. Houd voldoende afstand bij contactmomenten met ouders. Let hier extra op bij drukke(re) breng- en haalmomenten.

Extra reiniging en ventilatie

Volg de hygiënerichtlijnen voor de kinderopvang om te zorgen dat de opvangplek voldoende schoon is. Deze extra maatregelen kunt u nemen om de verspreiding het coronavirus zoveel mogelijk te verkleinen; reinig hotspots extra. Hotspots zijn plekken die op een dag veel worden aangeraakt zoals deurklinken, lichtschakelaars, armleuningen, tablets etc . Zorg dat hotspots meerdere keren per dag worden gereinigd (met een allesreiniger). Zorg in de verblijfsruimten voor voldoende ventilatie. Zet de ramen en deuren extra open of op een kier. Activiteiten in de buitenlucht beperken het risico op besmetting.

Toch nog vragen over het coronavirus? Kijk op de website van de Rijksoverheid3 of of bel het publieksinformatienummer: 0800-1351.