Stop het coronavirus
Gastouderbureau SharedCare volgt het corona nieuws op de voet en bekijkt wat het voor (gast)ouders betekent. Wij houden alle informatie (van de rijksoverheid, de belastingdienst, de Branchevereniging voor gastouders St. Nysa en Kennisnetwerkgastouderopvang) bij. Wij doen ons best om alle gastouders en ouders zo goed mogelijk te informeren. Hierbij gaat het over de veiligheid c.q. hygiene maatregelen die gastouders en ouders kunnen negenen over de financiële gevolgen voor ouders en gastouders. Omdat het virus ondanks de hoge graad van vaccinatie in de samenleving toch weer toeneemt vindt u hieronder de laatste richtlijnen voor ouders en gastouders. Alleen als we ons houden aan de richtlijnen kunnen we het virus stoppen.
De maatregelen rondom Covid volgen elkaar snel op. Wij houden onze gastouders en ouders voortdurend op de hoogte van de laatste maatregels. Via de mail zijn al onze gastouders geïnformeerd over het Protocol Covid Kinderopvang19-11-21 en Protocol Covid 29-11-2021. In het laatste protocol lees je wat de laatste richtlijnen en maatregelen zijn mbt het bestrijden van het virus. Gastouders en ook de ouders van SharedCare dienen zich zoveel mogelijk te houden aan de voorschriften. Natuurlijk is het met zeer jonge kinderen niet altijd mogelijk om de regel `afstand houden en halen en brengen bij de deur’ te hanteren. Ons advies is vooral te kijken naar wat we wel kunnen doen om te voorkomen dat het virus zich verspreid. U vindt hier de laatste Informatiebrief COVID-19 GGD voor gastouderopvang. Met behulp van laatste Beslisboom Gastouderopvang oktober 2021kunnen ouders en gastouders eenvoudig een keuze maken of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/gastouder mag.
Zorg dat kinderen en uzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek. Kinderen die verkoudheidsverschijnselen én koorts hebben moeten thuis blijven. Dat geldt voor kinderen maar natuurlijk ook voor ouders, gastouders en hun huisgenoten. Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes als u moet hoesten of niezen, en gooi ze direct weg. Schud geen handen en pas verder de hygiëneregels over het handen wassen, hoesten en niezen, desinfecteren en schoonmaken goed toe. Deze kunt u terugvinden in de ‘Hygiënerichtlijn voor de kinderopvang.
Iedereen die klachten heeft, die te maken kunnen hebben met het corona virus, dient zich te laten testen. Dit kan bij een teststraat van de GGD. Ook als (gast)ouders en/of kinderen in contact zijn geweest met een besmet persoon dan dient met zich te laten testen. Gastouders en pedagogisch medewerkers krijgen voorrang bij de teststraat van de GGD. Ook is het van belang dat iedereen zich nog steeds aan de corona maatregelen houdt. Zorg dat kinderen en uzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.
Welke extra maatregelen kan ik als gastouder nemen?
Laat iedereen direct bij binnenkomst de handen wassen met water en zeep. Zowel volwassenen als kinderen. Laat de kinderen naast de vaste momenten (voor het eten, na het toilet, na het buitenspelen en bij zichtbaar vieze handen) tussendoor extra hun handen wassen. Als het bij (zeer) kleine kinderen onhandig is om de handen te wassen met water en zeep, kan er ook gebruik worden gemaakt van hygiënedoekjes of desinfecterende handgel. Was de handen op de juiste manier! Kinderen die verkoudheidsverschijnselen én koorts hebben moeten thuis blijven. Dat geldt voor kinderen maar natuurlijk ook voor ouders, gastouders en hun huisgenoten. Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes als u moet hoesten of niezen, en gooi ze direct weg. Schud geen handen en pas verder de hygiëneregels over het handen wassen, hoesten en niezen, desinfecteren en schoonmaken goed toe.
Onderlinge afstand
Het RIVM adviseert om voldoende afstand ( 1,5 meter) te houden om uzelf en anderen te beschermen. Ook voor kinderen is deze afstand belangrijk, al is dit natuurlijk bij jonge kinderen niet mogelijk. Houd voldoende afstand bij contactmomenten met ouders. Let hier extra op bij drukke(re) breng- en haalmomenten.
Extra reiniging en ventilatie
Volg de hygiënerichtlijnen voor de kinderopvang om te zorgen dat de opvangplek voldoende schoon is. Deze extra maatregelen kunt u nemen om de verspreiding het coronavirus zoveel mogelijk te verkleinen; reinig hotspots extra. Hotspots zijn plekken die op een dag veel worden aangeraakt zoals deurklinken, lichtschakelaars, armleuningen, tablets etc . Zorg dat hotspots meerdere keren per dag worden gereinigd (met een allesreiniger). Zorg in de verblijfsruimten voor voldoende ventilatie. Zet de ramen en deuren extra open of op een kier. Activiteiten in de buitenlucht beperken het risico op besmetting.
Toch nog vragen over het coronavirus? Kijk op de website van de Rijksoverheid3 of of bel het publieksinformatienummer: 0800-1351.